10 tips voor sensopatisch spelen!
Laat kinderen zoveel mogelijk spelen!
“Spelen met je kinderen hoeft niet altijd veel te kosten, en bergen speelgoed zijn niet per se nodig. Het ontdekken van de wereld met al je zintuigen, bekend als sensopatisch spelen, kan juist ontzettend leuk zijn en bovendien essentieel voor de ontwikkeling van kinderen! Nadat ik me er verder in verdiepte, besloot ik zelfs een hoofdstuk in mijn boek SPEEL! eraan te wijden. Hier zijn wat ideeën voor sensopatisch spelen en hoe je ermee aan de slag kunt.” - Nathalie de Marteleaere
10 Tips voor Sensopatisch Spelen
1. *Voorbereiding is essentieel:* Denk van tevoren na over welke materialen je gaat gebruiken en waar je gaat spelen. Messy play is niet voor niets 'rommelig' spelen, dus kleed je kinderen passend aan.
2. *Gebruik diverse materialen:* Droge pasta, scheerschuim, gelatine, ijs of verf zijn allemaal eenvoudige materialen die perfect zijn voor sensopatisch spel. Experimenteer met kleuren en texturen zoals gekleurde rijst, dat altijd een hit is.
3. *Kies de juiste locatie:* Buiten is ideaal voor spelen met droge materialen zoals rijst, terwijl 'natte materialen' zoals homemade badverf beter in de badkamer kunnen worden gebruikt. Zorg voor gemakkelijk schoon te maken oppervlakken.
4. *Kledingkeuze:* Trek kleding aan die vies mag worden. Ondergoed, pyjama's of kleding die al wat vuil mag worden zijn goede keuzes.
5. *Ontdekken door te spelen:* Laat je kinderen vrij spelen en ontdekken. Bied enkele mogelijkheden aan en laat ze experimenteren zonder alles uit te leggen.
6. *Laat de fantasie de vrije loop:* Sensopatisch spelen stimuleert niet alleen de motoriek maar ook de verbeelding. Moedig je kind aan om grenzeloos te spelen en zijn of haar eigen wereld te creëren.
7. *Samen spelen:* Geniet van het observeren hoe je kind speelt en geniet. Moedig aan en imiteer indien nodig, maar laat ruimte voor zelfontdekking.
8. *Na het spelen:* Ruim op na afloop van het spel. Opbergdozen zijn handig om speelgoed in op te bergen, maar zorg dat niet alles tegelijk beschikbaar is om keuzestress te voorkomen.
9. *DIY speelgoed:* Maak zelf speelgoed zoals schudflesjes met knopen en veren of sensory bags. Kleurrijke rijst en pasta zijn ook eenvoudig zelf te maken en bieden talloze speelmogelijkheden.
10. *Inspiratie vinden:* Zoek inspiratie op mijn Instagram pagina OUT OF THE BOX PLAY of op mijn blog onder de categorie SENSOPATISCH SPEELGOED. Veel kleuterscholen werken ook op deze manier en steeds meer webshops bieden sensopathisch materiaal aan.
Lore (Alohi): Het is super fijn voor kinderen en daarnaast ook belangrijk voor de ontwikkeling. Het stimuleert naast de sensorische ontwikkeling ook nog heel wat andere vaardigheden:
Motorische vaardigheden: Het bevordert de ontwikkeling van zowel fijne als grove motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld, het kneden van deeg, het gieten van water of het spelen met kleine voorwerpen helpt bij het verfijnen van de hand-oogcoördinatie en het bevorderen van de spierontwikkeling.
Creativiteit en verbeeldingskracht: Door vrij te experimenteren met verschillende materialen worden kinderen gestimuleerd om hun creativiteit te uiten en hun verbeeldingskracht te ontwikkelen.
Stressverlichting en emotionele regulatie: Het biedt een kanaal voor kinderen om emoties te uiten en stress te verminderen. Ik geloof dat het effectief korte lontjes of stress bij kinderen (of volwassenen :-D) kan helpen zakken.
Sociale interactie: Hetl bevordert de sociale interactie en samenwerking tussen kinderen en de verbinding tussen jou en je kind onderling. Er is geen winnen of verliezen. Er is geen goed of fout. En kinderen hebben daar nood aan… er is al genoeg waarop ze beoordeeld worden.
Lore & Els (Alohi): Sensopathisch spel past daarom zo mooi in verschillende stappen van de Alohi methodiek om kinderen te helpen emotioneel groeien. Tijdens stap 5, de positieve babbel, kunnen sensopathische activiteiten worden ingezet en kan je samen ankertjes creëren die ook na de activiteit kunnen zorgen voor rust, ontspanning,… Ik had onlangs een meisje van 12 jaar bij me op bezoek die ik begeleid heb toen ze 5 jaar was voor faalangst en onzekerheid. Zij had al haar knutselwerkjes van toen bijgehouden en meegenomen en kon nog haarfijn uitleggen welke betekenis we aan ieder stuk hadden gegeven! Ongelooflijk! Aan zo’n ankertje hangt véél meer waarde voor een kind dan op het eerste zicht lijkt (ze herinneren onbewust de sfeer die er hing toen het gemaakt werd, de liefdevolle taal die gebruikt werd ondertussen, de insteek dat er nooit iets fout kan gaan in een creatief proces, de insteek dat “perfectie” niet hoeft,…).
Met je handen bezig zijn is daarnaast ook een ideale vorm van mindfulness (stap 6 in de Alohi methodiek). Door volop met hun zintuigen bezig te zijn worden kinderen helemaal in het hier en nu gebracht.
Benieuwd hoe wij je nog verder kunnen inspireren in deze Alohi methodiek?
Download hier gratis de 7 templates voor het emotioneel welzijn van je kind.
Neem een kijkje naar ons live aanbod (groepsreeksen, workshops en kampen) van verschillende Alohi partners
Dompel je volledig onder in de methodiek dmv ons opleidingsaanbod.
Heel veel inspiratie en speelplezier gewenst met alle tips rond sensopatisch spelen!
Lieve groetjes,
Nathalie
Els & Lore